Arkitekt Jens Jakobsen kom til at forestå mange væsentlige byggeopgaver i Hjørring i perioden 1913 til omkring 1960. Han byggede i tidens formsprog i en smuk harmoni med eksisterende lokale byggetraditioner.
Jens Jakobsen er født i Hjørring og kom til at lægge næsten hele sit faglige virke i byen. Han levede fra 1887 til 1968 og voksede op i et hjem med interesse for byggefaget, idet hans far var tømrermester.
18 år gammel kom han på Vallekilde Højskole, fagskolen for landhåndværkere. Der er næppe tvivl om, at højskoleopholdet i denne modtagelige alder har været meget inspirerende for ham.
Han blev bygningskonstruktør fra Randers Tekniske Skole, hvor han gik fra 1906 – 11.
26 år gammel etablerede han i 1913 egen tegnestue i Hjørring.I 1929 blev han optaget i Akademisk arkitektforening.
Arkitekt Jens Jakobsen blev hurtigt betroet store byggeopgaver i Hjørring, Frederikshavn og Hirtshals.
I 1915 vandt han en konkurrence om en biograf i Brinck Seidelinsgade. Bygningen var opført i en renfærdig klassicistisk stil, den blev i 1984 nedrevet og erstattet af en sparekasse.
I årene 1917 – 18 projekterede han hhv. 14 og 15 2-familieshuse på Østre Allé og ved Palleskærvej.
I Christiansgade 24 ligger et meget karakteristisk, meget velformet hus fra ca. 1916. Huset har nogle finurlige detaljer med en stor hjørnesøjle, en tydelig markering af en skorsten i facaden og en altan, der hviler på en udkraget søjle. I dette hus voksede i øvrigt forfatteren Knud Sørensen op.
Ved Hjørring kommunale Gartnerbolig fra 1920 i Vestbanegade ledes tankerne hen på en hyggelig skovriderbolig.
I 1923 forestod Jens Jakobsen byggeriet af højspændingsværket for Vendsyssel ved Løkkensvej. Han var tilsyneladende også en efterspurgt arkitekt ved adskillige industribyggerier, allerede i 1919 projekterede han flere bygninger for Hjørring Amts Andels-kartoffelmelsfabrikker, herunder en glukosefabrik i Hjørring. Glukosefabrikken blev i 1924 omdannet til mælkekondenseringsfabrik (Nestlé).
Jens Jakobsens mest markante bygningsværk er dog uden tvivl centralbiblioteket for Hjørring Amt i Brinck Seidelinsgade. Det er en stramt og fint komponeret bygning i nyklassicistisk stil. Den er sidenhen blevet fredet. I forbindelse med kommunalreformen i 1970 flyttede biblioteksfunktionen ud af bygningen, som derefter i 30 år (1972-2002) husede byens kunstmuseum. I 2003 overtog Sparekassen Vendsyssel bygningen.
I en periode i begyndelsen af tyverne kneb det med ordretilgangen til tegnestuen. Den tvungne pause benyttede Jens Jakobsen til at starte opførelse af eget hus i Christiansgade 32. Huset er stilfærdigt, nærmest anonymt, men viser sig ved nærmere øjesyn at rumme adskillelige interessante detaljer, bl. a. de specielt fremstillede munkesten, som også er anvendt i havemuren. De stejle gavlvalme på 60 gr. får bygningen til at fremtræde mere statelig og giver mere plads i tagetagen.
Efter anbefaling fra den Kgl. bygningsinspektør i Aalborg, Ejnar Packnees, blev Jens Jakobsen betroet restaureringen af en lang række landsbykirker i Vendsyssel.
Ligkapellet på Hjørring kirkegård blev opført i 1932 efter en konkurrence, som Jens Jakobsen vandt. Det er senere om- og tilbygget i flere omgange.
Jens Jakobsen forstod at forny sig og var tilsyneladende ikke bange for at følge tidens arkitekturstrømninger. Selv funkisstilen gjorde han det i, og med stort talent. På Bakkevej 1 projekterede han i 1936 en funkisvilla til overlæge Buch,
og i 1940 projekterede han Gartnergården på hjørnet af Prinsensgade og Kochsvej.
Jens Jakobsen virke var dog først og fremmest præget af en solid håndværker/bygmestertradition. Der er noget genkendeligt, imødekommende, tillidsvækkende, nogle steder næsten fortroligt over hans bygninger.
Det er betryggende, at Biblioteksbygningen i Brinck Seidelinsgade er fredet. En række af Jens Jakobsens andre bygningsværker kunne fortjene samme opmærksomhed.
Flere eksempler på Jens Jakobsens arkitektur:
SE FLERE JENS JAKOBSEN BYGNINGER